Köpa hund utomlands

Det finns mycket att tänka på om man funderar på att köpa hund utomlands. Det handlar om organiserad illegal handel med insmugglade hundar som ofta innebär djurlidande och en allvarlig smittorisk för både djur och människor. Denna olagliga handel kan bara fortgå så länge som det finns köpare som är villiga att köpa hundar från oseriösa försäljare. Det är därför viktigt att köpa hund av en seriös uppfödare för att försäkra sig om en frisk hund och välmående hund.

Tips för att köpa hund

Några generella råd som man bör tänka på när man ska köpa hund är att alltid ta reda på var hunden kommer ifrån, oavsett om den är från Sverige eller utlandet. köpa hundKolla gärna upp försäljaren och se om det finns klara referenser på tidigare sålda valpar. Man kan även om det handlar om hundar i Sverige kolla upp uppfödaren via Svenska kennelklubben (SSK) för att försäkra sig om att uppfödaren är seriös. Via Svenska kennelklubben finns uppfödare registrerade och man kan även höra av sig till olika hundraskrubbar för att kolla upp uppfödaren som man ska köpa hund av. Köp aldrig en hund via en mellanhand utan köp den alltid via uppfödaren direkt. Uppfödaren har även all information om valpen.

Vart hunden kommer ifrån är alltid viktigt så kräv alltid att få besöka hemmiljön hos hunden. Gäller det en valp ska man se till att valpens mamma finns där och att tiken inklusive valparna ser ut att må bra. Är miljön kring hunden dålig ska man inte köpa den, likaså om valpens mamma inte finns på plats. Detta är en försäkran om att uppfödaren man ska köpa hund av är seriös. Kolla alltid att hunden eller valpen är vaccinerade och har alla ID-handlingarsom behövs. Ett veterinärbesiktningsintyg ska finnas att se innan köp. Finns det frågor angående besiktningen hör man av sig till veterinären som besiktigade med sina frågor. Hunden ska vara vaccinerad mot parvovirus samt valpsjuke och HCC. Köper man en hund från utlandet kontrollera då att Jordbruksverkets regler är uppfyllda angående införsel av hund i Sverige.